Current Affairs Today 19 October 2023; Top Highlights and Quiz

19 October 2023 Current Affairs – Here is released top current affairs of 19 October 2023 for UPSC, SSC, Railway, Banking exam. Download 19 October current affairs top highlights and question answers.

19 October 2023 Current Gk – Top Highlights

Here is major highlights of 19 October 2023 current affairs.

  1. Indian President Draupadi Murmu launched the fourth agricultural roadmap of Bihar.
  2. A 51 feet high statue of Lord Buddha will soon be installed in Kaushambi city of Uttar Pradesh.
  3. Recently, Indian cricketer Rohit Sharma has reached sixth position in the ICC ODI batting rankings.
  4. In the current financial year 2023-24, Nainital Bank recently earned a half-yearly profit of Rs 82 crore.
  5. Recently the book ‘The Reverse Swing: Colonialism to Cooperation’ was launched. This book is based on the bilateral relations between India and Britain.
  6. Telecom company Airtel launched a cloud platform for CCaaS.
  7. Government approved 13 GW renewable energy project in Union Territory Ladakh at an estimated cost of Rs 20,773.70 crore.
  8. The film Looking for Challan received the prestigious National Film Award.

Current Affairs 19 October 2023 – Questions and Answer

Here is available 19 October 2023 current affairs quiz.

Q1. President Draupadi Murmu launched the fourth agricultural roadmap of which state?
Ans. Bihar

Q2. A 51 feet high statue of Lord Buddha will soon be installed in Kaushambi city of which state?
Ans. Uttar Pradesh

Q3. Which Indian cricketer has reached the sixth position in the ICC ODI batting rankings?
Ans. Rohit Sharma

Q4. Which bank has earned half-yearly profit of Rs 82 crore in the current financial year 2023-24?
Ans. Nainital Bank

Q5. The book ‘The Reverse Swing: Colonialism to Cooperation’ was recently launched. On what is this book based?
Ans. On bilateral relations between India and Britain

Q6. Which telecom company recently launched cloud platform for CCaaS?
Ans. Airtel

Q7. Approval to 13 GW renewable energy project at an estimated cost of Rs 20,773.70 crore in which Union Territory?
Ans. Ladakh

Q8. Which film recently received the prestigious National Film Award?
Ans. Looking for Challan

Read these in Hindi